Малчугани се превъплъщават в любими герои

Дванайсетата Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка лъка, се провежда от 24 юни до 12 юли и включва работа в творчески ателиета по танци, музика, театър на маските, куклен театър, йога и бойни изкуства с деца в неравностойно положение от домове и социални центрове от Широка лъка, Стара Загора, Пловдив и Девин. Водещите на програмата на тези 70 деца и общо 30 артисти са Тома Бранкованов (перкусионист) и Марига Моли (певица от Кения) – ритъм лаборатория, Вероника Петрова (хореограф), Таркан Кьоруглу (режисьор от Холандия) – танцови игри, Роси Гущерова (актриса) – игри с кукли, Соня Рупова (актриса) и Барбара Бетс (актриса от Кения) – игри с маски. Приказната работилница се води от сценографката Анна Кирилова и дизайнера Тихомир Трифонов и техния колега Браян Намянга от Кения.

Ателиетата по йога и бойни изкуства се водят от специалистите Теодор Недев и Ива Николова. Ателие по фотография ще предложат Мария Ангелова и Атанас Кънев.

Специални гости-приятели на академията са куклената актриса Мая Бежанска, Марина Великова от група за едно джаз „Ом“, известните фотографи Иван Николов и Атанас Кънев, куклената режисьорка Росица Миновска-Деведжиева и др. Фондация „За Родопите“ ще гостува с „Кокошка с брошка“ в прекрасното изпълнение на Десислава Минчева-Тодорова.

12-ото издание на академията превежда децата чрез магичните светове на руските приказки и легендите за Василиса Премъдра, Иван Царевич, Баба Яга, Кашчей Безсмъртни и Жар птица. Програмата предоставя възможност на всяко дете да влезе в ролята, която го изразява най-добре като личност и резултатът от този интересен процес може да бъде видян в големия празничен финал на 12 юли – събота. Приказният фестивал, който ще се проведе в двора на училището (на откритата сцена, създадена от деца и артисти), ще отбележи финала на академията.

Уъркшоп фестивал „Театър и образование“ – с. Широка лъка, предлага и творчески ателиета за обучение на обучитeли в артистичните методи на програмата „Артисти за деца“. Проектът събира специалисти – учители, психолози и социални работници от Гоце Делчев, Пловдив, Стара Загора и Панагюрище.

Програма „Младежко изкуство“ и ателие Работилница за мултимедийни истории се провежда в Албеевия конак в Смолян и въвлича около 30 младежи в неравностойно положение от домове в Смолян, Пловдив и Стара Загора, както и доброволци от Гоце Делчев, които работят по древната персийска приказка за „Птичия сбор“. Екипът се води от Карлос Отеро, Великобритания, в партньорство с младата фотографка Мария Ангелова, Стела Кръстева от „Made in Sofia“ и режисьорката Милена Станоевич. Представянето на програмата предстои с мултимедиен концерт на 11 юли от 20 ч. на площада в стария център на град Смолян.

Програма „Артисти за деца“ е международната инициатива на фондация „ДЕН ГРИ“, започнала през 2003 г. с проекта „Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка лъка“. През 2004 г. в рамките на програмата се провежда първото издание на Уъркшоп фестивал „Театър и образование“ – с. Широка лъка. През 2011 г. започва международната програма „Артисти за деца“ с ежегодни проекти в Кения и България. В ателиетата и курсовете на програмата до момента са се обучавали над 800 деца от България и 650 деца от Кения. В програмата „Артисти за деца“ до момента са специализирали над 80 артисти от Европа (България, Холандия, Сърбия, Великобритания, Дания, Германия), 30 артисти от Африка (Кения и Танзания), двама стипендианти от САЩ, както и 25 социални работници и педагози от страната. Директор на програмата е театралната режисьорка Елена Панайотова.

Проектът има пълната подкрепа на община Смолян и партньорството на Дома за деца „Катя Ванчева“, ОУ „Н. Вапцаров“, читалище „Екзарх Стефан“ и кметството на с. Широка лъка, Университета за изкуства в Утрехт, Холандия, община Девин, община Смолян, Родопския пансион „Олга Скобелева“ – Пловдив, Дома за деца – Гоце Делчев, ОУ „Проф. М. Дринов“ – Панагюрище, Драматичен театър – Смолян, гимназия Нова Вурбург – Хага, Холандия, и други.

http://www.duma.bg/node/81232

Други публикации