Голяма част от жителите на смолянското село Широка лъка са против отварянето на Център за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост. Това каза пред Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното място Васил Седянков.

Разкриването на такъв център бе гласувано на Общински съвет в Смолян. Първоначално жителите на селото не са реагирали. Има подходяща сграда, а освен това с откриването на такъв център се откриват и работни места за жителите на селото. Сега обаче, по думите на Седянков се е получило разминаване в намеренията им. „Населението в хода на подготовката и на разгласяването, че ще бъде открит Център за настаняване за лица с умствена изостаналост до минаването през сесия не реагираше, сега възникна проблем. Голяма част жителите на село Широка лъка са против и в момента сме стопирали нещата”, каза Седянков. Той допълни, че с кмета на общината Николай Мелемов и секретаря Момчил Николов предвиждат да направят по-широка дискусия с хората в селото.

По думите на Седянков местните се притесняват, че изграждането на такъв Център ще се отрази негативно на туризма в региона, а като друга причина изтъкват, че той ще е в близост до училището. „За такова нещо трябва да има много широка обществена подкрепа. Дори и 20 души да са против, то няма да е както трябва”, каза още Седянков и допълни, че като кмет е длъжен да се съобрази с желанието на жителите.

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=732355%EF%BF%BD%3D1

Други публикации