Хижа Перелик

Хижа Перелик е разположена в Переликския масив в местността Совата на хубава билна поляна на 1960 м. надморска височина. Хижата е построена през 1936 г. от широколъшки туристи и е преустроена и ремонтирана през 1957 г. Разполага с 35 места за нощуване и туристическа кухня. Хижата е водоснабдена и електрифицирана.

Хижата може да послужи за изходна база за посещаване на върховете Голям Перелик и Малък Перелик, намиращи се съответно по на 1ч. и 1ч. 30м. от нея. Като се следи билото може да се достигне до връх Орфей (Шилестата чука), а оттам до хижа „Ледницата“ за около 4 часа. До връх Турлата се стига за 2 часа.

Околностите на хижата предлагат отлични терени за ски-спорт, сноуборд, лов и туризъм. През зимата и пролетта поляните около нея се използват от сноубордисти от Смолян.

Най-близък изходен пункт за посещаване на хижа „Перелик“ е село Солища – 2ч. – 2ч. 30м. От Широка лъка до хижата се отива за около 4ч. и 30м. Най-удобно тя се посещава, като се използва автобус до седловината Превала (Ешеккулак) – най-високата точка на автомобилния път Девин – Смолян. Оттам по асфалтираното шосе за около 2 часа се стига до хижата.

От хижата също може да се достигне до град Смолян, като се използва маркираната пътека, водеща по каньоновидната долина на река Герзовица и река Черна. През местността Превала може да се посетят хижите „Студенец“ и „Смолянски езера“, а също така и световноизвестният курорт Пампорово.

От хижа „Перелик“ се разкриват обзорни изгледи към Чернатица, долината на широколъшка река и Западните Родопи.

Недалеч от хижата, на около 35 минути, се намира обширната поляна Чурика разпростряла се на самото планинско било. Там е изграден параклис „Св. Св. Кирик и Юлита“. За да се види и почувства очарованието на Чурика трябва непременно да спрете на нея по време на дългия ви поход.

Други публикации