Ако вече сте видели забележителностите в Широка лъка, направили сте разходката си из калдъръмените улици в селото и сте се насладили красивата архитектура, може да добавите към плана си за почивка посещения на няколко красиви места в близост до Широка лъка (до 50км).

Чудните мостове

На 50км. от Широка лъка (около един час с автомобил) се намира природната забележителност Чудните мостове.  В миналото мостовете представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове. Големият мост е широк около 15 м в по-широките части и дълъг почти 100 м.

Дяволското гърло

За около един час с автомобил (35км.) от Широка лъка се стига до пещера Дяволското гърло. Пещерата е пропастна и неразклонена. Водите на Триградската река се изливат в „гърлото” от височина 42 метра, като формират най-високия подземен водопад на Балканския полуостров. Заради оглушителния грохот, който се създава, залата с водопада е наречена Бучащата зала. Интересен факт е, че нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата.

Ягодинската пещера

На 35км. от Широка лъка се намира една от най-известните и посещавани пещери в България – Ягодинската пещера. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Температурата е между 6 и 8 ° С целогодишно. Освен стандартния туристически маршрут, водачите от Туристическото дружество „Родопея” предлагат разходка и сред дивите, неблагоустроени части на Ягодинската пещера. Те са достъпни само със специална екипировка и дават възможност да бъдат разгледани нови красиви места, които остават скрити за повечето хора.

Пещера Ледницата

Пещера Ледницата се намира в подножието на Широколъшки снежник на около 1530м. надморска височина. Дълга е 1400м. и е сред 5-те най-дълбоки пещери в България. На дъното на Ледницата преминава подземна река. В пещерата могат да се наблюдават разнообразни пещерни образувания. Името на пещерата – Ледницата – идва от огромните ледени висулки образувани в първата зала на пещерата.

Хижа Ледницата

В местността Кикеза, на границата между Переликския масив и Мурсалица се намира хижа Ледницата. Разположена е на обзорна поляна, обградена със смърчова гора на 1650 м. надморска височина. Хижата носи името на пещера Ледницата, която се намира на около 20 мин. от нея. Строена е през 1963 – 1969 г. от широколъшки туристи в родопски стил.

Хижа Перелик

Хижа Перелик е разположена в Переликския масив в местността Совата на хубава билна поляна на 1960 м. надморска височина. Хижата е построена през 1936 г. от широколъшки туристи и е преустроена и ремонтирана през 1957 г.

Музей на родопския карст- Чепеларе

Само на 23км. от Широка лъка, в град Чепеларе се намира единствения по рода си на Балканския полуостров Музей на родопския карст.

Регионален исторически музей – Смолян

В град Смолян на 25км. от Широка лъка се намира Регионалния исторически музей. Музеят се намира в центъра на града, а в експозициите и фондовете му се съхраняват около 150 000 предмета от историята, бита и културата на родопчани.

Планетариум – Смолян

В град Смолян се намира и най-големият Планетариум с астрономическа обсерватория в България.

Пампорово

На 12км. от Широка лъка се намира зимният ски курорт Пампорово.

Връх Снежанка

Само на 17км. от Широка лъка се намира най-високият връх на курорта Пампорово – връх Снежанка – 1925м. от който започват почти всички писти на курорта. На връх Снежанка се издига телевизионна кула, от която се разкрива прекрасна панорамна гледка към цялата околност.  До върха може да се достигне с лифт.

Национална астрономическа обсерватория – Рожен

На 25км. от Широка лъка се намира Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Разположена е на родопския връх Рожен, на 1750 м надморска височина. Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа. Тя осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Забележителности в Широка лъка

Други публикации