Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – Широка лъка

Жителите на село Широка лъка отпразнуваха 180 години от създаването на първото школо в Родопите, сега Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“. Стотици бивши възпитаници, учители и сегашните му ученици се събраха за юбилея, който се превърна в празник на цялото село.

Преди почти два века будният родопчанин Тодор Паламарчов отваря дома си, за да се помести там килийното училище. Само две години по-късно тагавашните жители на Широка лъка издигат специална сграда за школото в двора на църкавата „Света Богородица“. А когато идва ред да се строи новото училище – отреждат му най-хубавото място в селото.

Маруся Бочукова – директор на ОУ „Никола Вапцаров“:

– Училището е на местността „Люлката“ – едно много хубаво място в Широка лъка, в което в миналото са ставали празниците и гергьовденските люлки. Сградите на днешното училище са строени през 1937-а, 1967-а и 1987-а година. Един респектиращ, дълъг исторически път, по който са минали силни мъже и красиви жени и деца, тичащи към стръмното, към знанието.

Днешните възпитаници на основното училище пресъздадоха в живи картини вековната му история. И припомниха, че освен минало, школото има и бъдеще.

http://bntplovdiv.com/news/society/education/5743-180-godini-ot-sazdavaneto-na-parvoto-uchilishte-v-rodopite-otpraznuvaha-v-shiroka-laka.html

Основно училище "Никола Йонков Вапцаров" - Широка лъка