На 30 октомври 2022 година в Широка лъка беше открит Музей на духовността. Той се помещава в реставрираната сграда на старото (килийно) училище. Документи, снимки и други архивни материали, свързани с историята на Широка лъка могат да бъдат разгледани в новооткрития музей на селото.

При реставрацията на сградата е запазен обликът ѝ отпреди повече от 180 години. Музеят се намира непосредствено до църквата Успение Богородично. Целият комплекс е обявен за паметник на културата от национално значение.

През 1834 година заедно с построяването на църквата до камбанарията е построена и друга едноетажна сграда, която започнала да играе ролята на училище. Изграждането на специална училищна сграда е знаменателен факт от голямо историческо значение, което свидетелства за нарастващите духовни нужда на широколъчани в този период.

През 1888 година, след като едноетажната постройка става тясна, за да приюти всички жадни за знания ученици, се построява ново двуетажно училище с 8 просторни стаи, пригодени за обучаване на повече паралелки. Днес тази двуетажна постройка е реставрирана, за да получи нов живот като Музей на духовността.


Темата в медиите

Репортаж на Радостина Чернокова за предаването „Преди всички“ по БНР
Други публикации