Силната християнска вяра на българина е особено изразена в Родопите, а това особено силно важи за Широка лъка.

Параклисът бил построен на мястото на сегашната часовникова кула на основното училище. Когато е направен план за построяване на училището, параклисът е предвиден за разрушаване. За тази дейност трудно се намерили хора, защото християнската вяра в тях не им позволявала да рушат такава светиня. Но все пак се намират смелчаци, които го разрушават и не закъснява времето, когато те са наказани.

След тази разруха на параклиса през 1937 година, на селото се случват множество бедствия и пожари. Според местните жители има предание, че пожарите в селото ще спрат едва след като се издигне отново параклисът „Св.Теодор“.

Затова през пролетта на 2000 година сред група младежи от село Широка лъка възниква идеята за възстановяване т.е. построяването на нов параклис, наречен „Св. Тодор Стратилат“, което означава войвода на християните. Той е осветен от митрополит Арсений.

Параклис Св. Тодор в Широка лъка

Затова през пролетта на 2000 година сред група младежи от село Широка лъка възниква идеята за възстановяване т.е. построяването на нов параклис, наречен „Св. Теодор Стратилат“, което означава войвода на християните. Той е осветен от митрополит Арсений.

Други публикации