От 1977-а година насам всяка година в първата неделя на месец март маскирани като кукери мъже обикалят с. Широка лъка под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор – Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие. Броени дни преди „Песпонеделник“ в селото стартират редица празнични прояви.

В четвъртък 27-и февруари от. 16 часа ще се открие изложба на детски рисунки на кукерски маски в читалището на селото – „Екзарх Стефан“. На следващия ден празничната програма ще продължи в залата на читалището с концерт на група самодейци на с. Широка лъка от 18:30 ч. В събота 1-ви март отново от 18:30 часа празничен концерт ще изнесат децата от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ в концертната зала на училището.

Кулминацията на празничните събития – т.нар. „Песпонеделник“, ще започне в неделя 2-ри март от 11часа на площада на селото. Участие ще вземат освен кукерският състав на Широка лъка още четири гостуващи кукерски състава. Облечени в специални костюми и маски на кукери-чудовища, младите мъже ще изпълнят обредни танци и ритуални сценки, представящи борбата между доброто и злото.

Кукерското шествие ще продължи до 12:30 часа, след което за празничното настроение ще се погрижи музикалният състав на Николай Славеев. Извиващото се на мегдана на селото хоро, домашно приготвени традиционни ястия и вкусни родопски напитки ще останат един незабравим спомен за всички гости на Широка лъка в този празничен ден.

http://bnr.bg/post/100336226/pesponedelnik-kukerskiat-praznik-v-shiroka-laka

Други публикации