Инициативен комитет на животновъдите със съдействието на Кметство с. Широка лъка и НЧ „Екзарх Стефан – 1872“, организират ден на „Майсторското мезе“ на 04.02.2017 г. от 11.00 часа.

Заповядайте в Широка лъка на вкусно мезе и чаша вино!

Събитието има конкурсен характер, като ще се оценяват вкус и интересен начин на предлагане.

Награден фонд: I място – 150 лв. ; II място – 100 лв. ; III място – 75 лв. ; IV място – 50 лв.

Желаещите да участват в надпреварата могат да получат информация и да се запишат в информационния център в читалището.

Техническа конференция ще се проведе на 03.02.2017 г.

Ден на "Майсторското мезе" в Широка лъкаКонкурс за „Майсторско мезе“ днес пробва апетита на туристите в смолянското село Широка лъка. На маси на мегдана местни майстори изложиха луканки, кървавици, създърми, кайзери и засукани мезета. А туристите се редяха и кой накусваше, кой закусваше, а някои направо си се наядоха с отбраните деликатеси.

Стари и млади предъвкваха домашни салами с праз, овкусена сланина, бахур и суджук. Имаше и току проходили малгучани, които с голяма концентрация накусваха парченца създърма и кълцаница.

Дегустацията беше безплатна, а към нея се прибавяше и по чаша червено вино, както и домашни салатки към мезето и парче пита. След това всички гласуваха в кутия с номерчета за най-добрия широколъшки майстор на мезета в първия мезе конкурс на туристическото село.

За най-вкусни и приготвени по интересен начин бяха избрани мезетата на Тодор Чакъров, който получи грамота и 150 лева парична награда. Втори е Калин Сираков, а трети Кирил Габров, които получиха съответно по 100 и 75 лева от наградния фонд.

Оригиналният конкурс, организиран от кметството и читалище „Екзарх Стефан- 1872“, се проведе с много настроение. Празникът уважиха и зам.-кметовете на Смолян Венера Аръчкова и Марияна Цекова.

Празник на сланината в Широка лъка - гайдари„Широка лъка се слави като място с отлични майстори на тънките мезета за ракия и вино. Борбата бе много оспорвана. Моите мезета останаха извън призовите места“, каза кметът на селото Васил Седянков.

Двама гайдари помагаха на апетита на множеството и с каба гайдите си огласяха с любими родопски изпълнения центъра на селото.

marica.bg

Други публикации