Калин Найденов е роден на 18 Февруари 1863 година в Широка лъка в семейството на Георги Калинов Найденов и Стойка Пеева Найденова. Баща му е заможен, както и голям родолюбец – участва в революционния комитет, при който са готвели за общонародно въстание.

Генерал - лейтенант Калин Найденов

Генералът завършва своето образование в Пловдив, след което през 1883-84 година завършва и военното училище. В него той демонстрира таланта си по математика и се насочва към артилерията. Започва военната си служба в Пловдив, а през следващата 1885 година се обявява съединението на България, след това и Сръбско-българската война, в която участва активно и бива ранен. След войната започва да пише активно, като набляга на военна тематика.

През 1888 година държи изпит и заминава да учи във военна академия в Торино – Италия.

Барелеф на генерал Калин Найденов в Широка лъка

През 1892 година след като завършва военната академия го изпращат в Германия в завода „Круп“, за да приложи военните си познания. На основата на тези свои знания и умения множество европейски държави търсили услугите му за консултации.

През 1913 година е произведен в чин генерал-майор, а на 21 Ноември 1915 година е назначен за военен министър. По време на своята работа той е награждаван с множество медали и ордени.

Генерал-лейтенант Калин Найденов умира при атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 Април 1925 година.

Други публикации