Традиционно Широка лъка ще отбележи храмовия празник на Църквата „Успение на Пресвета Богородица“, който е и празник на селото на 15 август. Както всяка година и през 2022 са предвидени редица събития предшестващи празничния ден.

Програма

13.08.2022
21:00 часа – Участие на фолклорна група при НЧ „Светлина“ с.Момчиловци на малкия площад в с.Широка лъка

14.08.2022
18:00 часа – Архиерейска празнична вечеря в църквата „Успение Богородично“
21:00 часа – Тържествена заря-проверка с военнослужещи от 101 алпийски полк в центъра на селото

15.08.2022
08:00 часа – Празнично богослужение в църквата „Успение Богородично“ и благословена храна
12:30 часа – Народно веселие на центъра на селото с Нина Иванова и „Карлък бенд“

ПРИЗИВ

Заради поройните дъждове през месец декември 2021 година и нанесените от реката щети, от Кметство Широка лъка се обръщат с призив за помощ към всеки, който има желание и възможност да помогне.

От Кметство Широка лъка
Църковно настоятелство при храм „Успение на Пресвета Богородица”
НЧ „Екзарх Стефан-1872”

Уважаеми съграждани,
Уважаеми приятели, гости и родом свързани с Широка лъка.
По време на бедственото положение през месец декември 2021, поради продължителните проливни дъждове, река Широколъшка преля и бяха нанесени сериозни щети в района. Преливането на реката доведе до частично разрушаване на основите на моста към църквата „Успение на Пресвета Богородица“, и на подпорните стени, укрепващи коритото на реката и устоите на моста. По тази причина има риск от пропадане на каменния зид, ограждащ църквата и на моста водещ до нея в близко бъдеще.

Обръщаме се към вас с молба за подкрепа при извършване на възстановителните работи по подпорните стени, основи на моста и почистване на шахти около църквата. Молим всеки, който има желание и възможност, да се включи, като за ремонта ще са необходими както работна ръка – доброволци за общата работа, така и финансови средства за осигуряване на материали, транспорт, специализирана техника и майстори.

Средствата се събират:

  • 1. По банкова сметка: „Интернешънъл Асет Банк“ АД:
    IBAN: BG81IABG74914000200001
  • 2. На място в кметството в Широка лъка при Гергана Терзийска – тел. 0879 500 646

В случай, че се съберат повече средства от необходимите, те ще бъдат дарени на църквата за текущи ремонти. След приключване на ремонта, ще се изготви отчет за извършените дейности и разходи, който ще бъде публикуван публично.

Планира се възстановителните работи да започнат около 15 юли и да завършат до 15. Август, така че да се осигури спокойно протичане на празника.

Предвижда се изпълнението на следните дейности:

  • Изграждане на подпорна стена от бента до устоя на моста;
  • Да се запълнят дупките по каменните зидове ограждащи църквата и срещу църквата;
  • Изчистване на дренажните тунели, ограждащи църквата.

Нека за „Големата чорква“ да имаме обновена и безопасна среда около църквата и да покажем чрез общите си усилия, че сме достойни наследници на дедите ни, които за 38 дни успяха да съградят този благословен храм, с който се гордеем всички широколъчани.

Други публикации