Над 2500 деца от цяла България се изявяваха на 6 сцени в рамките на тридневния Национален музикален детски фолклорен конкурс „Орфеево Изворче“, който се проведе в Стара Загора. От 21-ви до 23 март те изпълниха залите с магията на неподражаемото си фолклорно изкуство. Под лъчите на топлото пролетно слънце празничното настроение се пренесе по улиците и парковете на града.

Конкурсната програма се проведе в залите на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера-Стара Загора, Дома на културата, Центъра за наука, култура и изкуство, НЧ „Родина-1860“ и НЧ „Св. Климент Охридски“-1858“.
Официалното награждаване на лауреатите на конкурса се състоя на сцената на Драматичния театър „Гео Милев“. Поздравителни адреси до организаторите изпрати президентът на Република България Росен Плевнелиев и министърът на образованието и науката – проф. Анелия Клисарова.

Наградата на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров – диплом и синтезатор “Yamaha”, получи фолклорна група ”Веселина” от Центъра за изкуства в Благоевград с ръководител Веселинка Боянова. Тя беше връчена от зам.-кмета Иванка Сотирова, която поздрави гостите и участниците във фестивала.

Камерна група от СОУ „Л. Каравелов”-Пловдив с ръководител Христина Лесова получи диплом, статуетка на „Орфей” и парична премия от председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея” Петра Мечева.

С диплом, плакет с лирата на Орфей и парична премия си замина за с. Широка лъка Народен хор при НУФИ ”Широка лъка” с ръководител Ганчо Гавазов. Наградата им беше присъдена от организаторите от Националния музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче”.

Празникът завърши с галаконцерт на отличените лауреати.

http://nikak.bg/?p=14191

Други публикации