Жителите на село Широка лъка ще посрещнат Новата 2016 година в центъра на селото за поредна година. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Васил Седянков, кмет на родопското село. По думите му, това вече се е превърнало в традиция. Всяка година вечерта на 31 декември се събират над 1000 души в центъра на селото, където палят голям огън.

„Заради специфичната архитектура, защото сградите са много близо една до друга се създава голям уют, с естествени декори, особено когато има и навалял сняг”, каза Седянков и допълни, че за този празник жените от селото приготвят пататници, клинове, сърми, сухи мезета и други родопски специалитети, с които се гощават на Нова година. От тях се отделя и за социално слаби хора от селото. „Хората не се събират толкова за яденето, колкото за самата атмосфера. На голямо платно, закрепено на читалището се прожектират фотоси на селото. След това слушаме речта на президента и играем Дунавското хоро”, каза още кметът. Тържеството продължава до късно с танци и хора под звуците на гайдари от селото.

Седянков каза още, че по време на веселието се раздават и награди на трима гости, отседнали в Широка лъка за празниците и на двама местни жители. „Миналата година наградите бяха връчени в категория „Запазване бит и традиция”, а тази година ще е „Патриотизъм и родолюбие”, допълни кметът.

Агенция Фокус

Други публикации