Победител в „Надпяване“ на програма Христо Ботев за месец септември е вокално-инструментална формация от НУФИ – Широка лъка и песента им „Дреме ми се, лега ми се”Роден на 20 септември 1977 г. в град Казанлък Стоимен Добрев завършва средното си образование в паралелка с разширено изучаване на музика при СОУ „Екзарх Антим Първи” в града, след което продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив където се дипломира с квалификационна степен магистър в специалност „Изпълнителско изкуство с инструмент кавал”.

През 2004 г. започва работа като преподавател по „Българска народна музика”, „Камерна музика”, „Оркестрово свирене” и „Кавал” в НУФИ с. Широка лъка.

Работата с младите таланти наложи създаването на пиеси и аранжименти специално за конкретни ученически състави. Някой от тях се превърнаха и в част от програмата по „камерна музика” в АМТИИ и са включени в сборници за оркестрова и камерна музика, издадени от АМТИИ. Основният мотивиращ фактор в работата ми е, безрезервно споделяната от мен идея за съхранение, развитие и популяризиране на народната ни музика.

През годините на работа в НУФИ с различни състави Стоимен Добрев заедно със своите колеги от музикалното училище осъществява множество концерти, както в страната така и зад граница. Публиката в Полша, Ирландия, Белгия се е радвала на чудесните изпълнения на учениците от професионалното училище. Децата са лауреати на музикални форуми като „Орфеево изворче”, на конкурсите организирани от БАН по повод годишнини на братя Миладинови и на Иван Шишманов, където представят песни от техните сборници със съпровод на камерен оркестър и камерни групи.

Стоимен Добрев пише главно инструментална музика, но заедно с диригента и също толкова талантлив млад композитор Ганчо Гавазов създават и вокално-инструментални пиеси.

Пиесата победител в класацията „Надпяване” – „Дреме ми се, лега ми се” е написана и подготвена в периода 2009-2010 г., като основната й функция, е освен да е част от концертната програма на НУФИ Широка Лъка, и да участва в конкурса „Орфеево изворче”.

Успешното в случая беше, че участниците във формацията бяха достатъчно заинтригувани и амбицирани да я изпълнят порядъчно. Честно казано атмосферата в нашата работа винаги е такава. Много е важен факта, че пиесите се създават за въпросните участници, а това действа изключително стимулиращо по пътя за идейното осъществяване на проектите – думи на Стоимен Добрев.

От юни 2015 г. Стоимен Добрев е диригент на хора на Фолклорен ансамбъл „Пирин”, но наред с това продължава да подпомага дейността в НУФИ Широка лъка.

Други публикации