За втора поредна година по покана на еврокомисар Кристалина Георгиева ученици от НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” ще участват в инициативата Голямото хоро в центъра на Брюксел.

Идеята за тази инициатива е на еврокомисар Кристалина Георгиева и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и на кмета на Брюксел.

На 1 май 2014 г. учениците от НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” заедно с еврокомисар Кристалина Георгиева ще поведат Голямото хоро – ще пеят, свирят и танцуват на централния площад „Гран плас” в Брюксел. Те ще имат и други изяви и концерти в белгийската столица в дните на фестивала „Балкан Трафик”. За целта вече усилено подготвят програмата, в която са включени песни, танци и инструментални пиеси от всички фолклорни области на България.

Участието на учениците от НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” в Брюксел е прекрасен начин да се популяризира българската култура зад граница. Това е и мисията на училището – да издирва, съхранява и популяризира българския музикален и танцов фолклор.
Веднага след завръщането си от Брюксел, на 10 и 11 май учениците от НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” ще се явят на XXIV Национален фолклорен фестивал „Янко Петров” Гълъбово 2014. Пожелаваме им успех и вярваме, че ще се представят достойно.

Други публикации