Пловдивската митрополия вече е собственик на родната къща на Екзарх Стефан, построена през 1840 година в село Широка лъка. От Митрополията смятат да я направят музей на живота и делото на Екзарха, известен като спасител на българските евреи през Втората световна война.

Екзарх Стефан е сред личностите родени в Широка лъка с които селото се гордее. В центъра има негов паметник издигнат от българските евреи, а паметна плоча показва и къде е родният му дом.

„Построена е първо първата част, която е към пътя, а втората секция на къщата назад към ската е строена по-късно. Това е само родната къща на Екзарх Стефан, а иначе наследник и собственик на къщата е неговия брат Ангел Попгеоргиев Шоков.“

Заради спорове между наследниците къщата е дадена на публична продан от съдия изпълнител. В търга участва и пловдивската митрополия и успява да откупи имота. Сега намеренията са къщата да се превърне в музей.

„Това е много добър вариант, понеже много отдавна имахме нужда да се събере всичко, което е останало в памет на Екзарх Стефан и дано този музей да проработи по-скоро.“

Така старото училище, църквата „Успение на Света Богородица“ и родния дом на третия български Екзарх ще се превърнат в цялостен исторически и културен комплекс.

bnt.bg

Други публикации