Не трябва да се забравят тези личности от Смолянския регион, които имат национален и общоевропейски принос в различни сфери, и с които ние трябва да се гордеем, че са от Родопския край. От смолянското село Широка лъка се открояват три имена, съобщава Златка Петрова – главен уредник в Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян.

По думите на Петрова един такъв забравен в днешно време родопчанин, който в миналото е бил много известен, е строителят Синан. Той е по-известен с името майстор Манол и е родом от село Широка лъка. Той е допринесъл много за развитието на общоевропейската архитектура, за което свидетелстват доста архивни данни. Той е построил 81 джамии, в т.ч. и голямата Одринска т.нар. Султан Селим джамия, която е едно от големите чудеса на света, близо 33 дворци, 35 бани, 26 библиотеки, 19 параклиси, болници, мостове, водни инсталации, чешми, керван сараи, гробници и др.

Друг голям родопчанин с европейски и световен принос от Широка лъка е известният Екзарх Стефан І Български. През 1922 г. е избран за софийски митрополит, а от 1945 г. до 1948 г. е български екзарх. Автор е на идеята за славянска федерация. Много голяма е неговата роля и за т.нар. „еврейски въпрос” и организирането на съпротивата срещу депортирането на 14 000 евреи от България за Германия. Провъзгласен е за праведник на света в Йерусалим от 2002 г. за активното си участие за спасяването на българските евреи.

Ген. Калин Найденов, също от Широка лъка е български офицер, участвал в Сръбско-българската война и награден лично от княз Александър с орден за заслуги. Има изключителен принос за широкото използване на артилерията във войната. След войната той е професор във военното училище и с неговото име е свързано усъвършенстването на цялото българско пехотно и артилерийско въоръжение през първата четвърт на ХХ век. Загива при атентата в църквата „Света Неделя”, през 1925 г. По думите на Петрова има и още личности, които са допринесли много и имат голям принос в различни сфери и такива има във всяка епоха, но не могат да бъдат изброени всички.

http://rodopchani.bg/Stroitelyat-Sinan-postroil-edno-ot-chudesata-na-sveta-e-ot-Shiroka-laka

Други публикации