На 29 юли 2017 г. в 16.00 часа от църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка ще тръгне шествие от над 100 гайдари в памет на Васил Бебелеков. Концертът започва в 17.00 часа в залата на НУФИ Широка лъка.

Във възпоменателния концерт ще вземат участие:
Изпълнители от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ град Пловдив
Изпълнители от Фолклорен ансамбъл „Пазарджик“ град Пазарджик
Изпълнители от Фолклорен ансамбъл „Родопа“ град Смолян
Гайдарски състав „101 каба гайди“ град Смолян
Гайдарски състав към читалище „Родопска просвета“ 1923 град Девин
Гайдарски състав „Кавадари“ град Варна
Самодейци от читалище „Екзарх Стефан“ село Широка лъка
Гайдарски състав „Дельо Хайдутин“ град Рудозем
Приятели, колеги и ученици на Васил Бебелеков

Гайдари свириха в памет на Васил Бебелеков в Широка лъка (BiTelevision)

Възпоменателен концерт в памет на Васил Бебелеков

Млади и по-възрастни, професионалисти и самодейци, над 100 гайдари свириха в продължение на 3 часа в памет на големия Васил Бебелеков. Бебелека, както го наричат близките, започва своя музикален път още на 11 години, когато засвирва на една от 100-те каба гайди. Завършва музикалното училище в Широка лъка, а през 1992 година емигрира отвъд океана.

Мария Бебелекова – съпруга на Васил Бебелеков:
– Започнахме да популяризираме българския фолклор заедно с нашите деца – като семейство. Васко научи сина ни да свири на тъпан, а дъщеря ни пееше с мен и си направихме семеен ансамбъл. Просто човек с голямо сърце и се раздаваше винаги за приятели, за хората.

Уникалното шествие премина през цялото живописно село Широка лъка и завърши с над двучасов концерт в Националното училище за фолклорни изкуства в зала, препълнена с приятели и ученици. Някои от тях дошли дори от щатите, където са се докоснали до магията на родопската гайда.

Брус Кохран – американец, ученик на Васил Бебелеков:
– Тука е моето сърце сега, защото казвам ################## ако аз съм българин и аз казвам – не съм българин, аз съм родопчанин. Това е, което е на сърцето ми в момента. Не знам защо – мисля, че имам някаква връзка с планината, с хората, повече с хората и с музиката на каба гайда като много специален инструмент.

Драгни Драгнев – организатор, ученик на Васил Бебелеков:
– Той беше пример за мен и в живота. Отношението му към хората – това впечатляваше всеки. Първо усмивката му, чувството му за хумор беше невероятно. Всички когато си спомняме, дори и сега, си спомняме за неговото чувство за хумор и за неговата музика, която той правеше с гайдата.

Други публикации