В навечерието на Рождество Христово екипът на „Денят започва” гостува в смолянското село Широка лъка. Кметът на селото Васил Седянков и директорката на Националното училище по фолклор и изкуства Стоянка Тенова разказаха за неволите, духовността и традициите в селото.

Кметът Васил Седянков увери, че хората в Широка лъка живеят добре, въпреки проблемите, които имат. Хората искат делниците им да са по-подредени и по-спорни, каза той. И обясни, че през тази година е бил закрит Домът за медико-социални грижи за деца, при което около 20 жени са останали без работа.

Широка лъка е едно място, което е изключително духовно, място, което е свързано с традицията не само в България, но и в Родопа планина. Освен чрез църквата, в Широка лъка се пази традицията и чрез културата, обясни директорката на Националното училище по фолклор и изкуства в смолянското село Стоянка Тенова.

Кметът на селото обясни, че през 2011 година е починал лекарят на селото Димитър Герджиков. След неговата кончина джипи в Широка лъка е д-р Хаджиматев от Чепеларе, който идва три пъти седмично по два часа, каза Васил Седянков.

С подкрепата на община Смолян в училището в понеделник, сряда и петък през целия ден има медицинска сестра, което е едно изключително предимство, допълни Стоянка Тенова. В момента в училището по специалностите Народно пеене, Народни инструменти и Български танци се обучават 74 ученици, каза Тенова. Наши възпитаници са сред най-елитните състави в България – ансамбъл „Филип Кутев”, ансамбъл „Тракия”, ансамбъл „Пирин”.

bnt.bg

Други публикации