Експозицията гостува в смолянското село по покана на кмета Васил Седянков

Изложба „Закрилата на децата в България – началото“, беше открита в село Широка лъка от председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева и вицепремиера Ивайло Калфин.

„Има казуси като правата на децата, които са вечни и не зависят от никаква конюнктура, добре е да помним традициите”, заяви при откриването Ивайло Калфин, който бе посрещнат от възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства в родопското село с изпълнение на кабагайди.

Експозицията за пръв път гостува извън столицата и е посветена на 90-годишнината от създаването на Съюза за закрила на децата.
Тя показва документи и снимки от историята на организацията, хората, които са работили активно за каузата и резултатите от нея.

Село Широка лъка е родно място на един от най-активните дейци на Съюза – Екзарх Стефан.

По този повод, специално за гостуването на експозицията в Широка лъка, бе изработено табло, което разказва за дейността му в полза на децата. То е дарение от ДАЗД за селото, а цялата изложба ще бъде разположена в сградата на читалището на Широка лъка и ще остане там до 30 август т.г. (2015)

С подкрепата на местните власти и Държавна агенция „Архиви“, платната ще гостуват в различни български градове и ще бъдат допълвани с информация за дейността на Съюза за закрила на детето в региона, в който гостуват.

Идеята е да покаже на широката общественост родолюбивата дейност на организацията, функционирала изцяло на обществени начала и поставила начало на изграждането на държавни политики за закрила на децата в България.

Съюзът за закрила на децата в България е учреден на 14 юни 1925 г., първоначално към структурите на Българското дружество „Червен кръст”, а пръв негов председател е проф. д-р Стефан Ватев.

kmeta.bg

Други публикации