В България имаме 4 сезона, което си е дар от Бога. Зимата имаме сняг от декември до април, а в курортите сезона продължава над 100 дни.

Нашата столица София е в подножие на планина – Витоша. След натоварен ден нощната писта е само на половин час разстояние от центъра.

Пирин планина. Името Банско Ви е познато? Градът е един от най-големите ски-курорти на балканите. Тук през последните няколко години се проведоха състезания от световната купа по ски алпийски дисциплини и сноуборд. Чували сте за Александра Жекова. Нашето красиво момиче е световен шампион в дисциплината бордъркрос. Банско предлага прекрасни условия за каране на ски с 18-те си писти. Тук работят много ски и сноуборд училища.

Рила планина. Боровец е най-старият български зимен курорт с над 100 годишна история. Той се намира в подножието на връх Мусала – 2 925 м. – най-високият връх на Балканския полуостров. Любителите на зимните спортове имат на разположение модерни ски съоражения – кабинков и седалкови лифтове, детски снежен парк, а пистите са с различна трудност. Една от тях е кръстена на Петър Попангелов – най-успешният ни скиор в алпийските дисциплини. Какво по-хубаво от това, след изтощителен ден в планината да се отпуснете в топъл минерален басейн или сауна – възможностите са много.

Родопа планина. Пистите в Пампорово са най-подходящи в България за каране на ски дори и при минимално количество сняг. Съораженията, които ги обслужват са с капацитет над 11 000 човека на час. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1 926 м. Курортът предлага отлични условия за спорт и забавление. От няколко години имаме перфектно поддържан сноу парк с халфпайп за по-смелите скиори и сноубордисти.

Съвсем близо до Пампорово се намира и Чепеларе. Един от градовете с традиции и дълга история в ски спорта. Много български спортисти, като олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска, са започнали кариерата си тук. Тук ще намерите чудесни условия за ски спортове – ски, сноуборд и свободно спускане.

Опитайте традиционните родопски ястия.

Ако търсите по уединено място, където да съчетаете селски и ски-туризъм, нека Ви покажем едно такова местенце – представяме Ви село Широка лъка.

Край Стойките се намират върховете Голям Перелик, Снежанка и Мечи чал. От там гледката е неповторима.

Може би сте от тези, които предпочитат зимните спортове заради допира с дивата природа, далеч от тълпите и шумните нощни улици, тогава отидете до Осогово, Момчиловци или Седемте рилски езера. С моторна шейна или ратрак можете да стигнете до някой склон по който никой не се е спускал до сега. Тук е раят за по-напредналите скиори и сноубордисти. Самите езера са затрупани дълбоко под снега през целия зимен сезон, но почакайте да видите това уникално място през лятото.

Показахме Ви само една част от възможностите за ски туризъм в България. Много още места останаха скрити. Когато дойдете тук, Вие само ще откриете Вашето място.

България през зимата – очакваме Ви!

bulgariatravel.org

Други публикации