На 03.06.2017 г. от 10,30 часа в залата на читалище „Екзарх Стефан – 1872“, Широка лъка отбеляза тържествено 185 години просветно дело в селото. Празникът се огрганизира от учителския колектив и училищното настоятелство на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ Широка лъка.

На 2 юни се проведе конференция на тема „Приносът на малките училища за развитието на образователното дело в Родопите и България”. Освен широколъшкото училище, в конференцията взеха участие основните училища в Арда, Момчиловци, Смилян и Търън.


185 години просветно дело в с. Широка лъка

Честит празник! Честваме своя празник дни след 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

През всичките тези години чрез пръчицата и пясъка, калема и дъската, химикалката и мишката на компютъра, децата са се събирали и събират тук знания, подготвяли са се и се подготвят за живота. Училището се утвърди като храм на просветата и българската духовност, който оставя дълбока диря в съзнанието на жителите на с. Широка лъка и региона.

Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, а всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да предадеш на поколенията да го развиват и пазят, да продължат делото. Достигнахме почетна възраст, от висотата на която можем да погледнем нашето минало и нашето бъдеще, с помъдрелите очи на зрелостта.

Близо два века пазят спомените на много хора, свързали живота си с училището. За тях то е младостта, мечите и амбициите им, малките и по-големите победи над собствените им тревоги. Годините в училището са „урок“, научил ни да се борим за идеалите си, да посрещнем предизвикателствата, да побеждаваме трудностите и да отстояваме себе си.

Казват, че училището е като дървото – познава се по плодовете. А плодовете на нашето училище са много. През неговите класни стаи са преминали стотици ученици. Възпитаниците му се реализират в различни области на живота – учители, военни и др. С годините името на училището се е превърнало в гаранция за добро образование.

Продължаваме да жънем успехи на състезания, олимпиади и конкурси в общината, региона и страната. Тези постижения могат да бъдат обяснени единствено с думите – упоритост, всеотдайност и висок морал. Зад успехите стоят капацитет, творчески усилия и всеотдаен труд на много бивши и настоящи учители, превърнали работата си в призвание. Винаги морално и професионално отговорни за бъдещето, те са тези, които съхраняват и пренасят във времето духовността, така нужна ни днес!

Истинското богатство се крие не в това, което имаш, а в това, което си дал. 185 години просветна дейност, изразяваща се в това да се дава най-ценното на учениците: знания, умения и компетентности, които оформят характери и правят хората добри!

Посрещаме годишнината с трепет и надежда, че училището ще се развива иновативно и творчески в съответствие с развитието на модерния свят!

Честит празник, Широка лъка!

Вестник „Училищен звън“, май 2017
Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – село Широка лъка

Други публикации