(3 март) Денят на Освобождението на България от oсманско владичество

Българското знамеСлед близо петвековното османско владичество, през 1878 г. българите извоюват своята свобода. Руската армия, подпомогната от българското опълчение, печели редица битки в Руско-турската война от 1877-78 г. и на 3 март 1878 г. в малкото рибарско селце Сан Стефано в Османската
империя се подписва Санстефанският мирен договор, по-късно обезсилен и заменен от Берлинския договор. Според него днешните български земи се разделят на две – Княжество България и Източна Румелия. България е със статут на васално княжество на Османската империя, а Източна Румелия – на автономна област в границите на империята. 3 март е общонационален празник. На този ден празнуват всички българи, денят се отбелязва с различни официални мероприятия в цялата страна.

(1 май) Денят на труда

1 май е почитан като Международен ден на труда. Свързва се с провеждането на първата общонационална работническа стачка в Чикаго през 1886 г., чиято цел е извоюването на 8-часов работен ден за работниците. Разтурянето на стачката довежда до човешки жертви.
През следващите години на този ден хората почитат загиналите и постепенно денят се е превърнал в международен
празник.
В България по време на социалистическия режим 1 май се отбелязваше с мащабни манифестации и шествия, които ангажираха цялото население.
Днес този празник в България не се отбелязва с официални събития.

(6 май) Денят на българската армия

6 май (Гергьовден) е християнският празник, с който се почита паметта на Св. Георги Победоносец. В народните представи светията е покровител на войниците и затова в България на този ден официално се отбелязва Денят на храбростта и българската армия. На 6 май армията отбелязва празника с военни паради и други мероприятия.

(24 май) Денят на българската култура и просвета и на славянската писменост

На 24 май българите отбелязват 2 празника – Денят на светите братя Кирил и Методий (създали славянската писменост през IX в.) и Денят на
българската култура и просвета и на славянската писменост. Този празник най-тържествено се отбелязва от учениците и техните учители. Всички
училища в цялата страна организират различни празнични мероприятия.

(6 септември) Денят на Съединението

На 6 септември 1885 г. двете разделени от Санстефанския мирен договор части на България – Княжество България и Източна Румелия, са обединени в едно. Само 7 години делят обединението от освобождаването на България от османско владичество. Българите обаче не се примиряват с несправедливото разделяне на територията на страната и на 6 септември обявяват Съединението. Днес този ден е национален празник.

(22 септември) Денят на независимостта

22 септември е денят, на който през 1908 г. във Велико Търново със специален манифест княз Фердинанд обявява България за независима държава, а себе си за цар. От Освобождението от османско владичество (1878 г.) и Съединението с Източна Румелия (1885 г.) до този момент българското княжество е васално на Турция, което както в политическо, така и в икономическо отношение спъва развитието на страната. Българската дипломация се възползва от особен момент в международните отношения и обявява независимостта на страната. Днес денят се празнува като национален празник.


Официален туристически портал на България – bulgariatravel.org


Българското знаме

Българското знаме

Химн на Република България

Други публикации