Община Смолян ще дари 20 000 лева на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка след решение на Общински съвет от днешното заседание, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. Искането е постъпило от директора на училището Стоянка Тенова, в което тя споделя необходимостта от подпомагане на НУФИ „Широка лъка” с парични средства с цел осигуряване на безплатен пансион на възпитаниците на училището, настанени в общежитието. Тенова присъства и на заседанието на местния парламент и заяви, че Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” вече 43 години достойно изпълнява своята мисия, а тя е да съхранява и развива народното творчество, което винаги е било опора на българската култура.

Музикалното училище успя да изгради висок авторитет с работата си за утвърждаване на българската национална идентичност и да заеме достойно място в културното развитие не само на Община Смолян, но и на България. Тя спомена за безбройните награди и участия на възпитаниците на училището и подчерта, че над 95% от завършилите деца се реализират професионално в сферата на изкуството. Тенова отбеляза, че от 71 ученика, които са от 14 области в страната, едва 25 живеят в област Смолян. По думите й, голяма част от родителите на ученици, които има музикален талант, не ги изпращат да учат в такива училища заради отдалечеността и разходите, които е необходимо да плащат. Това е и основната причина ръководството на училището да поиска нужната помощ от Община Смолян.

Общинските съветници се обединиха около факта, че училището в Широка лъка е емблема на Смолянския край и единодушно приеха сумата да бъде отпусната за осигуряване на безплатен пансион на учениците. По направено предложение в зала, вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов се съгласи да се сформира комисия от Общински съвет, която да постави въпроса за подпомагане на училището в Широка лъка, както и Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян от страна на държавата и за в бъдеще чрез Министерството на културата.

http://www.focus-news.net/news/2014/12/18/2003142/obshtina-smolyan-shte-dari-20-000-lv-na-muzikalnoto-uchilishte-v-shiroka-laka-za-osiguryavane-na-bezplaten-pansion-na-uchenitsite.html

Други публикации