Село Солища е едно от най-красивите села в подножието на връх Перелик. Намира се на 4 км от Широка лъка, на 26 км от Смолян, на 24 км от Девин и Чепеларе и на 16 км от курорта Пампорово. Населението е изцяло източно православно (християнско).

Селцето има южно и от части източно изложение. Това, заедно с умерено – континенталния климат и надморската височина благоприятстват за развитието на красиви няколко стотин годишни иглолистни гори.

Една от природните забележителности на селото е прелестната, 300 годишна борова гора, която местните жители наричат „Черночето“. Наименованието произлиза от думата ‘чернок’, която преведена от родопски диалект означава ‘черен бор’. Има дървета, толкова големи, че не могат да бъдат обгърнати с две ръце.

Има няколко версии за произхода на името на селото. Една от тях е, че когато са дошли първите жители и започнали да строят, са намерили останки от предишни тракийски селища (селища – солища). Друга версия е, че на мястото на днешното село (тъй като Солища е на южният склон на Солийски връх и тук най-бързо се стопява снега), старите овчари са кърмили овцете със сол (солище – място, където се сипва сол).

Село Солища
Село Солища

Галерия (снимки)

Други публикации