За втора поредна година в София се проведе Музикален и танцов фестивал „Пиленце пее – 2013”, като културната проява е посветена на незабравимата певица Надка Караджова и се организира по инициатива на нейната дъщеря Светла Караджова.

Сребърен медал от този фестивал беше занесен в Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”. Десетокласникът Филип Синапов успя да впечатли компетентното жури и бе награден, съобщиха от училището.
Това е поредно отличие за Филип, който изучава народно пеене като факултативна дисциплина при госпожа Соня Балабанова, а основната му специалност е кавал.

Филип пее от 4-годишна възраст. Той е от Момчилград и изпълнява песни от родопската фолклорна област и с ентусиазъм издирва и записва автентични песни от неговото село Гърнати, Неделинско.
Именно това е начинът да се изтупа праха на забравата от старите песни и те да достигнат до повече хора. По такъв начин ще се съхрани уникалното българско фолклорно богатство. И именно това е и мисията на НУФИ „Широка лъка” – на учителите, които предават любовта си към българския музикален и танцов фолклор на родолюбиви ученици.

http://rodopchani.bg/Uchenik-ot-muzikalnoto-uchilishte-v-Shiroka-laka-se-okichi-sas-srebro-na-festivala-Pilentse-pee

Други публикации