Под звуците на гайдата на Димитър Бочуков, всички жители и гости на Широка лъка ще посрещнат заедно 2014 г.

Вино за Нова година ще осигури община Смолян за всички села в общината. До началото на 2014 г. остават броени дни, а в Широка лъка приготовленията вече са започнали.

Под звуците на гайдата на Димитър Бочуков, всички жители и гости на Широка лъка ще посрещнат заедно Нова година – под звездите. „Това си е традиция. Хората тук винаги са се веселили под звуците на родопската каба гайда. Тук в Широка лъка почти всички хора знаят песните, пеят и се получава много интересно”, разказва гайдарят.

„Някак си и бедни, и богати – хората в момента забравят за проблемите. И това, което се чувства като атмосфера, е по-задушевно, по-човешко. Тази година ни увериха, че на големите кметства и на малките ще осигурят вино според броя на жителите. Около 30-40 литра вино”, разказа кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Няколко жени от селото, които се славят като добри кулинарки, приготвят празничната трапеза – пататник, родопски клин и различни родопски салати. „Най-дългото приготовление е родопската баница, т.нар. родопски клин, които изисква три часа подготовка и печене. Сармите също са доста трудоемки, затова от предишния ден жените се подготвят”, обясни Величка Райчева.

И така, точно в 12:00 часа, хората се събират на площада, за да си пожелаят здраве и да се веселят заедно. „На центъра се прави един голям огън, около който се наобикалят всички. Защото огънят винаги привлича хората – кой да се сгрее, кой да се порадва на пламъците му”, разказа Марияна Барганова.

btv.bg

Други публикации