1235 души са завършили в Националното училище за фолклорни изкуства – Широка лъка от създаването му през 1971 г. досега. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на училището Стоянка Тенова.

По думите й, преподавателите в училището се гордея с тях, защото те са продължили традицията, развиването и разпространяването на българския музикален фолклор и голяма част от тях могат да се видят в ансамблите „Филип Кутев”, Родопа”, „Тракия”, „Пирин” и много други състави. Тенова посочи, че голяма част от възпитаниците на училището се занимават с педагогическа дейност, така че имат възможността обучавайки ученици да подкрепят своето любимо училище като изпращат своите възпитаници, които да продължат традицията на своите учители.

Стоянка Тенова отбеляза, че известните възпитаници на НУФИ са много, но не може да не се споменат Георги Андреев – диригент на ансамбъл „Филип Кутев”, Георги Кичуков – диригент на ансамбъл „Родопа”, който за съжаление наскоро почина, диригента на ансамбъл „Пирин – Петьо Кръстев , преподавателите в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Костадин Бураджиев и Стоян Пауров и много. Специално от специалността музикант-вокалист „Народно пеене”, училището в Широка лъка има изключително много добри певици, с които да се гордее. Една съществена част от тях са в Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство, в хора на „Филип Кутев” – Нели Андреева, Татяна Скечелиева, изпълнителката на ансамбъл „Родопа” – Златина Узунова и още много други.

http://focus-radio.net/?action=news&id=727889%E2%80%8E

Други публикации