Тържествено и с военни почести в родното му село Широка лъка бе открит барелеф на Генерал Калин Найденов.Барелеф на генерал Калин Найденов в Широка лъка

„152 години след рождението му, генерал Калин Найденов оживя в бронз и е редом до своите земляци. Сбъдна се мечтата широколъчани да имат барелеф на героя, за да пазим и почитаме паметта на великите ни герои. Днешното събитие е празник за нас и урок по родолюбие”, посочи в словото си кметът на Широка лъка Васил Седянков. Той посочи, че душата на генерал Калин Найденов свети в небето на родната Широка лъка.

„Днес е ден да си припомним за славните битки на предците ни, отвоювали и защитили честта и славата на млада България. Широка лъка откърми свой достоен син – талантлив военен командир и ерудиран учен, отговорил на нуждите на държавата ни в славното време, когато тя брани границите си и отстоява своята независимост. България имаше нужда от своите герои и ги роди. Един от тях е генерал Калин Найденов. Да сведем глави пред неговата памет”, каза в тържественото си слово и зам.-кметът Марин Захариев. Той изтъкна още, че днес е ден на признателност и национална гордост и трябва да обединим стремежите си в името на успеха и просперитета на нашата държава, отвоювана и защитавана от герои като генерал Найденов.

Барелефът на военния пълководец бе открит от д-р Добромир Тотев, Постоянен секретар на отбраната. Той посочи, че в България има над 2500 военни паметници и днес с още един те се увеличават, а генерал Найденов е един от най-бележитите ни пълководци. Този паметник е и символ на този велик българин, допринесъл за обединението на България, каза още Тотев. Панихида за героя бе отслужена от отец Иван Марински.
След това пред барелефа бяха поднесени венци и цветя от признателни родопчани, широколъчани, държавни и общински институции и др.

Полк. Борис Раков, председател на областната структура на СОСЗР връчи почетни грамоти от съюза на изявени офицери от запаса и резерва от Широка лъка. Тържеството завърши с песента „Излел е Дельо хайдутин” изпълнена от шестгодишната Мария Бечева.

На церемонията присъстваха още зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на общинския съвет Филип Топов, общински съветници и др.

Събитието бе организирано от община Смолян, кметството и читалището в Широка лъка.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

Други публикации