Храмът е благословен и открит на 23 май 2002 година от Пловдивския митрополит Арсений с внушително и тържествено празненство в присъствието на жители и гости на селото, сред които и народни представители.

Водещата сила на инициаторите, на всички дарители, строители, участници от селото и училищата за построяването на храма е жаждата за съзидание, за направата на нещо стойностно, чисто и свято.

Мястото, в местността „Чуката“, е общинско с обща площ 35кв.м. и е предоставено с договор за отстъпено право на строеж на стойност 7000 лв. на църковното настоятелство при „Успение Богородично“ с. Широка лъка.

Нищо, че на това място не е имало християнски молитвен дом, но то по място и енергия е достойно, защото всяко кътче от нашата България е дар от Бога, защото гледката към селото и сакралните околни върхове закрилници на Широка лъка и свежестта на гората тук е неповторима.

Параклис Св. Св. Кирил и Методий

Проектът е безвъзмездно дело на арх. Момчил Стоилков.

С построяването на храма, жителите на Широка лъка показаха отново своето единство и привързаност към православната църква.

Оставиха материален знак на признателност към първоучителите – Светите братя Кирил и Методий и почит към непреходното просветно дело в селото с повече от 200 годишна традиция.

Храмовият празник на параклиса Св. Св. Кирил и Методий е на 11 май.

Параклис Св. Св. Кирил и Методий в Широка лъка през зимата
Параклис Св. Св. Кирил и Методий в Широка лъка през зимата
Други публикации