Връх Турлата се издига на височина от 1822 метра и от него се открива прекрасна гледка към южните склонове на родопския рид Чернатица и малката приказна широколъшка долина. Свързания с историята връх се намира на около един час път пеша от селото с най-чистия въздух на Балканския полуостров – Солища.

До върха се стига по стъпаловидни тераси, оформящи древния път към средновековна крепост.

На самия връх е имало крепост строена в началото на X век, която е била невъзможна за превземане, едно поради трудния релеф, където южните склонове са скалисти, а северните са гъсто покрити с елхови гори, друго защото е имала собствено водоснабдяване.

Интерес предизвиква легендата, как турците с хитрост са превзели крепостта. Дни наред те хранили едно магаре със сол, докато животното подивяло от жажда и започнало да рие в земята да търси вода. Именно то показало на нашествениците къде се намират глинените тръби на водопровода за крепостта. След като прекъснали водата крепостта скоро паднала.

При разходка до Турлата, по маршрута от село Гела, любопитство предизвиква скалната рисунка, която изобразява мъж в цял ръст и две бягащи животни след него. Рисунката се намира край древния път Ломът, който води до Егейско море и по който са се осъществявали културните и търговските връзки между Родопите и областите около Егейско море, наричано цяло хилядолетие Тракийско море.

putevoditel.eu


връх Турлата

Други публикации